Інтернет-магазин VINZER HOME
Безкоштовна доставка при оплаті на сайті або на суму понад 2000 грн.
Замовлення 24/7. Прийом вхідних пон.-п'ят. з 10.00 до 18.00.

Фірмовий
інтернет-магазин VINZER
Безкоштовна доставка
по UA від 2000 грн.

Мережа магазинів Кошик
Каталог
Інтернет-магазин VINZER HOME
Безкоштовна доставка при оплаті на сайті або на суму понад 2000 грн.
Замовлення 24/7. Прийом вхідних пон.-п'ят. з 10.00 до 18.00.
Посуд з чавуну – класика на вашій кухні

Посуд з чавуну – класика на вашій кухні

Старий добрий чавун – чому він досі популярний серед господинь? Чому попит на чавунний посуд на ринку не знижується, залишаючись досить стабільним? Адже для багатьох людей цей тип посуду може здатися стародавнім пережитком, абсолютно випадково застряглим на кухні з бабусиних часів, особливо якщо згадати про величезну різноманітність посуду з різними ультрасучасними антипригарними покриттями, яку сьогодні можна знайти в спеціалізованих магазинах. Погодьтеся, чавунний посуд може здатися на перший погляд таким безглуздим – важкий, чорний, на вигляд незручний – навіщо він взагалі може стати в нагоді на кухні? Але багато досвідчених господинь ні за що не розлучаться з чавунною пательнею та й навіть додадуть, що краще її ще нічого не придумали. Чому так? Давайте розглянемо ближче, чому чавун завоював такі міцні позиції на ринку і в чому його особливості, переваги та недоліки.

Чавунний посуд: історія появи

Чавунний посуд для приготування їжі використовується здавна, вже більше двох тисяч років, та цінується за високу практичність, довговічність (такий посуд передавали з покоління в покоління) і, звичайно ж, смак готових страв. Складно сказати, де саме кухонний посуд, відлитий з чавуну, з'явився вперше – на території Центральної Азії (казан для плову, печені та інших страв), в Європі (чавуни, в яких довго готували страви з м'яса) або в країнах Північної Америки (тажин для приготування страв з м'яса та овочів). До цього їжу готували в посуді з глини, але чавун швидко витіснив її з щоденного побуту, завдяки кращим характеристикам та якостям, високій функціональності та практичності, смаку страв, які готувались на вогні.

Чавунні казани та тажин цінувалися в першу чергу за свою довговічність, а також здатність віддавати тепло продуктам, покращуючи смак та аромат приготованих страв. До появи кухонних плит (складно собі уявити, але вони з'явилися відносно нещодавно, в середині 19 століття) їжа готувалася на спеціальних камінах, над відкритим вогнем або вугіллям.

Чавунний посуд з плоским дном з'явився з появою кухонних плит і став популярним у багатьох країнах світу. Спад попиту на нього припав на кінець 19-початок 20 століть, саме в цей період став з'являтися алюмінієвий посуд з різними антипригарними покриттями. На сьогоднішній день частка чавунного посуду в асортименті виробників невелика, проте, вона незмінно присутня, і багато професійних кухарів вважають цей посуд особливим та необхідним на будь-якій кухні, оскільки смак страв, приготованих в ньому є унікальним, як і його незаперечна надійність та зносостійкість.

Переваги чавунного посуду

Найголовнішою перевагою чавунного посуду є його довговічність. Потрібно дуже сильно постаратися, щоб його зіпсувати – якщо ви впустите його з великої висоти на дуже тверду поверхню, то він може розколотися. Але, з іншого боку, який інший посуд зможе витримати таке випробування? Чавунна пательня може переходити від одного покоління до іншого, зберігаючи свій зовнішній вигляд та не втрачаючи при цьому свої практичні якості.

Посуд з чавуну славиться неперевершеною зносостійкістю та прекрасно пручається деформації, зберігаючи форму при будь-яких температурах, не боїться перегрівання, на відміну від посуду з інших матеріалів. Його можна сміливо використовувати в духовій шафі, вносячи різноманітність у свій щоденний раціон. Не дарма багато хто вважає, що плов, приготований в чавунному посуді або казані, унікальний, і що навіть не варто намагатися готувати його в якомусь іншому посуді, тому що смакові якості отриманого результату будуть не такими, як треба.

Якщо ви любите готувати м'ясо, рибу або овочі на грилі, придивіться до нашої новинки, пательні-гриль Cast Iron Line розміром 26 на 26 сантиметрів. Вона виготовлена ​​з високоякісного литого чавуну, який максимально збереже природний смак та аромат приготованих на ній страв, а також всі корисні речовини використаних продуктів. 

Чавунна пательня-гриль – це дуже цікаве рішення для будь-якої кухні, а той факт, що дану модель можна використовувати на всіх видах плит, включаючи індукційні, робить її ще й універсальною.

Чавун нагрівається не моментально, а поступово та рівномірно, може розігріватися до дуже високої температури і страви в ньому не пригорять, незважаючи на відсутність будь-якого антипригарного покриття. У процесі готування (і після) посуд довго зберігає та віддає тепло – ідеально для приготування м'яса та томління страв. Їжу можна не помішувати в процесі готування і при цьому вона не прилипне до дна.


Чавун вважається безпечним та екологічним матеріалом, який не вступає в хімічні реакції, є стійким до механічних пошкоджень, при правильному догляді не іржавіє та не псується навіть через багато років користування. При готуванні в такому посуді вас не потурбують сторонні запахи та присмаки, а смак страв буде унікальним та неповторним.

Чавун дуже простий і невибагливий в догляді, на ньому не буде помітно маленьких подряпин, які можуть з'явитися з часом. Нижче ми розповімо вам більш детально про те, як потрібно правильно доглядати за виробами з чавуну, щоб вони довго і вірно допомагали вам у приготуванні смачних страв.

Недоліки посуду з чавуну


Найпоширенішим недоліком чавунного посуду називають його відчутну вагу. Тому при покупці необхідно розуміти, що саме ви плануєте в ньому готувати. Якщо вам потрібна пательня для томління м'яса чи овочів або посуд для приготування плову, то чавун відмінно впорається з такими завданнями. Однак якщо вам необхідна пательня для млинців, то краще придивитися до інших, більш легких по вазі варіантів, тому що в процесі готування постійно міняти положення чавунної пательні при розподілі тіста по поверхні буде не просто – можуть втомитися руки.

Багатьох господинь також може збентежити той факт, що чавунний посуд виглядає дуже просто та програє простим зовнішнім виглядом, наприклад, посуду з керамічним покриттям. Це дійсно так, але як вже було сказано вище, чавун має свої унікальні властивості та якості, і якщо у вас стоїть мета купити чавунну пательню, то дуже важливо розуміти заздалегідь, для яких страв вона буде використовуватися.

Багато хто задається питанням: чи дійсно чавунний посуд іржавіє? Так, чавунний посуд, не оброблений спеціальною технічною олією, може з часом іржавіти від вологи за рахунок своєї пористої структури. Але цей момент є виправним та не впливає на якість, а при правильному догляді за посудом і зовсім виключений . Так, рекомендується не зберігати їжу в чавунному посуді після приготування, а після миття краще витерти його насухо і тоді ніяких проблем не виникне.


Догляд за чавунним посудом і особливості вибору 

Чим важче чавунна пательня, тим вона краще, про це важливо пам'ятати при виборі посуду для своєї кухні. Ну а стосовно розміру, це вже залежить від ваших індивідуальних запитів і переваг. У мережі магазинів VINZER HOME ви знайдете дві новинки – пательні з серії Cast Iron Line, виготовлені з високоякісного литого чавуну та оброблені спеціальною технічною олією. Посуд з чавуну, при правильному догляді, прослужить вам дуже довго і буде допомагати створювати смачні кулінарні шедеври, від яких вся ваша родина буде в захваті!

Як доглядати за чавунним посудом? Як підготувати чавунний посуд до використання? Перед першим використанням будь-який посуд з чавуну потрібно вимити в теплій воді з м'якою губкою. У новій чавунній пательні без просочення або емальованого покриття їжа може спочатку пригорати. Це пов'язано з тим, що чавун – матеріал пористий і йому необхідний якийсь час, щоб просочитися олією, увібрати її в себе. Саме тому багато господинь перед першим використанням такого посуду прожарюють його, засипавши сіллю, а потім змащують олією та знову розігрівають. Олія проникає в пористу структуру чавуну і посуд після такого "ритуалу" утворює на своїй поверхні так звану захисну плівку, природне антипригарне покриття.

З роками чавунний посуд стає тільки кращим, важливо тільки дотримуватися деякіх нюансів і правильно за ним доглядати:

  • Мити в проточній гарячій воді з м'якими губками.
  • Небажано використовувати миючі засоби, оскільки ті можуть змити захисний антипригарний шар.
  • Чистити чавунний посуд бажано безпосередньо після приготування їжі, не даючи їй засохнути або прилипнути до дна.
  • Не використовуйте жорсткі губки, що дряпають, та абразивні миючі засоби.
  • Після миття треба насухо витирати посуд.
  • У разі якщо до покриття щось прилипло, необхідно дати посуду відпочити в гарячій воді деякий час і потім м'яко очистити.

Що краще готувати в чавунному посуді?

Ідеальним рішенням для приготування в пательні з чавуну стануть різні м'ясні вироби, які після довгого томління в посуді при невисокій температурі придбають неповторний смак та ніжний аромат. Для чавунної пательні-гриль відмінним вибором будуть овочі або риба. Ну і, звичайно ж, не можна не згадати плов – найідеальніше блюдо для чавунного посуду. Нагрівання посуду з чавуну відбувається рівномірно, за рахунок цього продукти однаково прожарюються (або проварюються) з усіх боків. Коли страва буде практично готовою, зніміть її з вогню і дайте настоятися деякий час – відпочити. Низька теплопровідність чавуну не дозволить страві моментально охолонути, і їжа, подана вами на стіл, матиме чудовий аромат, відмінні смакові якості, текстуру та колір.

 

Незважаючи на свій досить простий зовнішній вигляд та вагу, чавунний посуд продовжує користуватися попитом навіть на найсучасніших кухнях, як і на професійних кухнях в різних ресторанах. Комусь такий посуд дістається в спадок, а хтось купує його спеціально для приготування класичних улюблених страв. Те, що вироби з чавуну залишаються актуальними і донині – це факт, і тут нема чому дивуватися, адже чавунний посуд має низку вагомих переваг перед багатьма видами більш сучасних матеріалів, які сьогодні представлені виробниками посуду на ринку. Чавунний посуд прослужить вам вірою і правдою не один десяток років при правильному догляді, а смак страв, які ви будете в ньому готувати, з часом буде тільки поліпшуватися. Готуйте свої улюблені кулінарні шедеври разом з чавунними помічницями з нашої нової серії Cast Iron Line. Чекаємо вас в гості в VINZER HOME!

Залиш свій коментар
Залишити коментар
Рубрики
Популярні статті

Порцелянові сервізи - це справжнє мистецтво, історія якого почалася ще в VI столітті в Китаї.

Find us on Facebook
VINZER HOME Рекомендує