Інтернет-магазин VINZER HOME
Безкоштовна доставка при оплаті на сайті або на суму понад 2000 грн.
Замовлення 24/7. Прийом вхідних пон.-п'ят. з 10.00 до 18.00.

Фірмовий
інтернет-магазин VINZER
Безкоштовна доставка
по UA від 2000 грн.

Мережа магазинів Кошик
Каталог
Інтернет-магазин VINZER HOME
Безкоштовна доставка при оплаті на сайті або на суму понад 2000 грн.
Замовлення 24/7. Прийом вхідних пон.-п'ят. з 10.00 до 18.00.
Як обрати правильний ніж для вашої кухні?

Як обрати правильний ніж для вашої кухні?

Як вибрати ніж для кухні
Як вибрати правильний ніж для вашої кухні?
М'ясо неможливо нарізати тоненько, зелень більше згинається, ніж ріжеться, а нерви вже на межі?
Звичайне приготування cтрави може дуже легко довести до сказу. А головна  проблема полягає у тому, що серед приладдя є лише тупий ніж з неякісної сталі.
Баста! Пора припинити ці муки і відправитися за справжнім помічником на кухні.
Як люблять жартувати кухарі, «ніж схожий на партнера з танців». Якщо він лежить в руці комфортно, значить, обраний правильно. Як же визначити, який ваш?
Універсального ножа, який підходить абсолютно всім не існує. Проте є певні правила, які допоможуть вам вибрати потрібну модель. І не одну. Адже для різних продуктів винайшли різні ножі, щоб було максимально зручно ними користуватися. Отже ...
Критерії вибору ножа: вибирайте з розумом
Матеріал. Більшість ножів зроблено зі сталі. М'який метал легше, зате швидше тупиться. Більш твердий важче, але лезо довше зберігається гострим. Тому виробники постійно шукають баланс між твердістю і гнучкістю сплавів.
Твердість сталі позначають літерами HRC. Але не шукайте їх на лезі ножа. Цей показник вказується в каталозі продукції. Для домашнього використання достатньо наступного показника —55-60 HRC.
Кілька років тому виробники запропонували керамічні моделі. Вони відрізняються легкістю і гострим заточуванням. Єдиний їхній мінус — крихкість. Таким інструментом можна рубати і різати тверді продукти (сухожилля, хребет риби). І коли вістря поступово притупляється, його складніше заточити в домашніх умовах. А в цілому — ніж відмінний.
Вага. Ідеальною вважається вага, яка вам підходить. Важкий ніж шеф-кухаря легко прорізає продукти, тому що він «падає» з більшою силою. З іншого боку, більш легкий зроблений з тонкої сталі, тому ріже вільніше і дозволяє маневрувати більш майстерно. Для нарізання зелені і овочів можна взяти більш важкий, а ось для нарізки сирів і ковбас — легше. Зверніть увагу, що лезо в більш легкому варіанті може згинатися.
Баланс. Часто можна почути, що важливий баланс ножа. Щоб перевірити ідеальний баланс, покладіть кухонний ніж на палець місцем, де лезо з'єднується з рукояткою. Як на фото. Якщо він не падає, значить, баланс дотриманий.
 
Однак не приділяйте багато уваги лише балансуванню. Обтяжені рукоятка або лезо — зовсім не показник поганої якості. Навіть не всі професійні моделі по-справжньому збалансовані. А для роботи на кухні будинку цей показник і зовсім непринциповий.
Розмір. Найпопулярніший серед ножів — 8-дюймовий з нержавіючої сталі. Довжина такого леза становить 21 см. Він універсальний і їм зручно робити практично все на кухні. Трохи більше довгим лезом в 10 дюймів ріжуть великі, об'ємні продукти. Наприклад, кавун чи диню. А 6-дюймовий добре справляється з дрібною нарізкою овочів і фруктів.
Для жінки все ж комфортніше різати інструментом з лезом 13-16 см (5-6 дюймів). Тому що жіноча долонька маленька, і довгий ніж вже незручний.
Елементи ножа: на що звернути увагу
Перш ніж купити ніж для кухні, давайте роздивимося інструмент більш детально. Зазвичай кухонний ніж складається з декількох елементів. Дуже рідко можна зустріти суцільнолиті металеві, тому що ними незручно працювати. Ось основні параметри ножа для кухні.
 
 Ручка. Гарна рукоятка — зручна та безпечна. Господині часто беруть ніж мокрими або жирними руками. Тому звертайте увагу на поверхню. З металевою ручкою потрібно працювати тільки сухими руками. Для щоденного готування краще підійде будь-який матеріал, що запобігає ковзанню: пластик, гума, полімери.
Якщо це ніж для рубки, лезо має відокремлювати рукоятку на достатню висоту. Це потрібно, щоб ви не вдарилися кісточками пальців під час оброблення продуктів.
Деякі моделі рукоятки мають анатомічну форму — поглиблення під пальці для полегшення користування і кращого утримання. Однак така форма подобається не всім. Справа в тому, що у чоловіків долоні більше, а у жінок менше. А рукоятка з отворами зручна, тільки якщо ідеально підходить під розмір вашої долоні.
 Підстава. Це товста частина металу, де зустрічаються лезо і ручка. Підстава додає лезу силу та стійкість; ця деталь захищає вказівний палець. Є ножі з виступом, частковим виступом і без нього, як моделі в японському стилі.
 
Зверніть увагу на нахил підстави. Він може бути яскраво вираженим або плавним. Але в будь-якому випадку ваш вказівний палець не повинен упиратися в гострий край леза, щоб не отримати поранення. 
 
 П'ята. Найширша і товста частина краю леза. Призначена для нарізування, що вимагає сили. Наприклад, моркви, горіхів, м'яса з сухожиллями, часнику.
 
Обух (хребет). Це верхня частина леза зазвичай квадратної форми. Обов’язково доторкніться до краю. Занадто гострі або шорсткі можуть дратувати долоню. У якісних моделях обух рівно відшліфований.
 
Лезо. Якісний кухарський ніж спочатку гострий як бритва. Щоб оцінити гостроту, спробуйте нарізати аркуш паперу. Добре наточений ніж зробить рівний, швидкий розріз.
Леза роблять з різних матеріалів:
вуглецева сталь;
нержавіюча сталь;
кераміка;
дамаська сталь.
Також зверніть увагу на лінію леза. Є рівні і трохи зігнуті. Крива від кінчика до п'яти допомагає виробу легко гойдатися взад-вперед під час подрібнення продуктів.
Великі зубчики присутні у ножів для нарізки хліба. Такий інструмент виглядає, як пилка. А лезом з дрібним зубчиком зручно різати і очищати овочі і фрукти.
Заклепки. Зазвичай у ножів з дерев'яною ручкою. Вони потрібні, щоб надійно закріпити лезо в рукоятці. Дивіться, щоб заклепки були втоплені в ручку ножа і добре відполіровані.
І ще кілька порад щодо вибору кухонного ножа
 Більше уваги приділяйте якості, а не бренду. У фірмових магазинах VINZER HOME і VINZER представлені ножі кількох відомих компаній. У кожній лінійці можна підібрати інструмент під вашу руку і потреби: для нарізки м'яса, овочів, хліба. А ще є кухонні ножиці, Овочечистка, яйцерізки і безліч інших корисних дрібниць для кухні. Ви можете вибрати одну модель, скласти свій «арсенал» з декількох інструментів або взяти відразу цілий набір.
 Зберігайте ножі обережно. У наборах бренди вже надають спеціальний блок для зберігання. Він може бути дерев'яним або пластиковим, квадратним або більш плоским. Форма значення не має. Їх головне завдання — зберігання леза в безпеці і економія місця на робочому столі.
Ще ножі зручно зберігати на магнітних ножових смужках. Їх потрібно закріпити на стіну так, щоб випадково не чіпляти. Інакше інструменти будуть постійно падати, а це небезпечно. Зверніть увагу, що магнітні смужки не тримають керамічні леза, тільки металеві.
І пам'ятайте, що зберігати ножі не рекомендується в у шухляді для посуду. По-перше, лезо тупиться, коли стикається з виделками і ложками. А по-друге, ви можете випадково отримати поранення, коли будете брати прилади.
 На закінчення
Гарні ножі — не привілей мішленовських кухарів, а необхідні інструменти на кожній кухні. Набір з якісної сталі прослужить вам вірою і правдою багато років, тому не варто економити на такій покупці.
P.S. Поки писала цю статтю, зрозуміла, що і сама при купівлі ножів для своєї кухні не врахувала деякі моменти. Так що піду працювати над помилками і вибирати «правильні» моделі.
Залиш свій коментар
Залишити коментар
Рубрики
Популярні статті

Порцелянові сервізи - це справжнє мистецтво, історія якого почалася ще в VI столітті в Китаї.

Find us on Facebook
VINZER HOME Рекомендує