Інтернет-магазин VINZER HOME
Безкоштовна доставка при оплаті на сайті або на суму понад 2000 грн.
Замовлення 24/7. Прийом вхідних пон.-п'ят. з 10.00 до 18.00.

Фірмовий
інтернет-магазин VINZER
Безкоштовна доставка
по UA від 2000 грн.

Мережа магазинів Кошик
Каталог
Інтернет-магазин VINZER HOME
Безкоштовна доставка при оплаті на сайті або на суму понад 2000 грн.
Замовлення 24/7. Прийом вхідних пон.-п'ят. з 10.00 до 18.00.
Як обрати бокали для шампанського, щоб розкрити багатогранність напою

Як обрати бокали для шампанського, щоб розкрити багатогранність напою

Заплющіть очі і уявіть, як ви підносите келих з шампанським, щоб спробувати. Відчуваєте, як лопаються бульбашки? Кожна з них розкриває аромат стиглого винограду з тонким відтінком дріжджів.
А тепер спробуйте. Прохолодний, трохи терпкий напій лоскоче небо і дарує вам феєрію смаку і нескінченне блаженство.
Все це можна відчути, якщо пити шампанське з правильних келихів. А їх існує кілька видів. Як вони виглядають і як вибрати відповідні келихи для шампанського, розповідаю в цій статті:
 
1. Креманка
В Англії в XVII столітті був створений келих coupe de champagne (широкий) спеціально для шампанських вин. Раніше ігристі вина були менш насичені бульбашками і більш солодкими. Тому креманка цілком добре підходила для цього напою.
Сьогодні її теж використовують, але більше як декоративний елемент. З таких келихів на фуршетах і прийомах вибудовують розкішні піраміди. Пінний напій наливають у верхній келих, і він водоспадом, сяючим в світлі ламп, стікає до самого нижнього ярусу. Виглядає приголомшливо.
 
Але у такої форми є великий недолік. Через широке горловуглекислота занадто швидко випаровується і шампанське втрачає свій смак. Попросту видихається. Тому ніякого задоволення від вживання такого напою ви не отримаєте. Креманка не зможе розкрити і утримати всі переваги ігристого вина. Старовинна форма келиха має місце бути на столі. Тільки шампанське доведеться пити швидко і акуратно, адже розплескати його простіше простого.
Тому, щоб розкуштувати смак і аромат, придумали вузькі келихи flute. Вони краще дозволяють концентрувати букет вина і довше зберігають його ігристість.
2. Флейта
На вигляд дуже вишуканий келих на ніжці з високими стінками і вузьким горлом. Добре зберігає аромат напою. Стрункі ряди бульбашок піднімаються з дна і поверхні стінок рівними рядами, утворюючи красивий танок. На поверхні вони лопаються і вивільняють всю палітру смаку ігристого вина. Флейта набагато яскравіше презентує молоде вино, ніж витримані сорти. Останнім потрібно більше простору, щоб розкрити весь аромат і смак.
Слабке місце флейти — це і є та сама вузька частина вгорі. У вас банально туди не вміститься ніс, що позбавить вас задоволення відчувати в повному обсязі запах якісного шампанського. І щоб випити ковток, вам ще доведеться закинути голову назад через вузьку частину келиха. Тому в професійному середовищі його ще називають «пеліканів келих». Він хороший для молодих, виразних ігристих вин, але не зможе розкрити характер глибоких сортів винограду.
3. Тюльпан
 Це і є найправильніший келих для шампанського. На високій та середній ніжці розташована чаша, яка розширюється до середини і трохи звужується до верху. За формою нагадує напіврозкритий бутон тюльпана. Наповнювати його потрібно на 2/3, щоб залишалося місце для піни. І там же, в незаповненій частині, концентрується весь аромат напою. 
Гра струмуючих бульбашок заворожує своєю красою. Досить широке горло дозволяє шампанському розкритися у всій красі і розпізнавати найменші тони напою. Вони збираються в єдиний букет, і ви з задоволенням вдихаєте його кожен раз перед ковтком. Така форма піднесе ігристе вино у всій його красі. 
Сомельє рекомендують
Може так статися, що вдома не знайдеться келиха потрібної форми. Тоді ви можете використовувати звичайний келих для білого або червоного ви
Вони все ж більше підходять, ніж форми, призначені для інших спиртних напоїв.
Шампанське виступає як аперитив або напоєм до основних страв. І тут багато роблять помилку, думаючи, що ігристе вино відмінно поєднується з шоколадом. Насправді, він забиває тонкий смак напою. Ще шампанське погано поєднується з такими продуктами, як:
страви з цибулею, часником і іншими яскраво вираженими прянощами;
червоне м'ясо, в тому числі ковбаса і буженина;
дуже солодкі десерти, адже після них напій здається кислим. 
Зате ікра, сири, горіхи, морепродукти, фрукти — все це відмінно доповнює смак ігристого вина. А правильно підібраний келих розкриє весь букет смаку та аромату.
На закінчення
Тепер ви знаєте, що існує 3 основних келиха для шампанського: від традиційної креманок до досконалої форми тюльпана. Відкрию вам ще один секрет. Недарма всі келихи для шампанського мають високу або середню ніжку. Саме за неї і потрібно тримати фужер. Якщо обхопити чашу долонею, ароматний напій при легкому нагріванні втратить свій шарм, смак і ігристість. 
Сміливо вирушайте в фірмовий магазин VINZER HOME і вибирайте собі келихи для шампанського вже зі знанням справи. А краще придбайте відразу набір. Адже ігристе вино — це розкішний напій, який п'ють в приємній компанії, а не наодинці.
Залиш свій коментар
Залишити коментар
Рубрики
Популярні статті

Порцелянові сервізи - це справжнє мистецтво, історія якого почалася ще в VI столітті в Китаї.

Find us on Facebook
VINZER HOME Рекомендує